Rezervišite
0
2
Odraslih
0
Dece

Zlatibor

Zlatibor, planina nesvakidašnje lepote i živopisne prirode nalazi se u zapadnom delu Srbije na prosečnoj visini od 1000m, 230km od Beograda, 300 km od Novog Sada i 300km od Jadranskog mora. Krase je prijatna klima i bujni pašnjaci ispresecani planinskim potocima i prošarani zlatnim borovima po kojima je planina dobila ime.

Turistički potencijal Zlatibora počeo se razvijati još davne 1893. godine, nakon što je tadašnji srpski kralj Aleksandra I Obrenović uživao u blagodetima ovog kraja. Vremenom, zahvaljujući prirodi i njenim poštovaocima Zlatibor je izrastao u čuveni centar planinskog, rekreativnog, lovnog, ribolovnog i, poslednjih decenija, zdravstvenog turizma, atraktivan turistima kako tokom leta, tako i tokom zime.

Najviši vrh Zlatibora, Tornik (1.490m), udaljen je devet kilometara od centra i opremljen šestosednom žičarom, dva ski lifta i četiri staze. U samom centru se nalaze brojni kafići, poslastičarnice i restorani sa tradicionalnom zlatiborskom kuhinjom, klubovi u kojima se možete dobro zabaviti do ranih jutarnjih časova, kao i lokalna pijaca koja je izvanredno snabdevena voćem i povrćem iz okolnih sela. Na njoj ćete naći domaće mesne, mlečne i prerađevine meda po kojima je ovaj kraj poznat.

Zlatiborska visoravan je omeđena brojnim čudima prirode koja su postala nezaobilazan deo turističke mape ove planine. Na koju god stranu sveta da krenete sa Zlatibora bićete iznenađeni lepotom prirode, kao i gostoprimljivošću stanovništva, koje neguje sve tradicionalne običaje koje Zapadnu Srbiju čine izuzetnom i autentičnom regijom.

U blizini Zlatibora je Morka Gora, na kojoj su turistički kompleks Drvengrad i pruga Šarganska osmica, dve atrakcije ovog kraja koje svakako vredi posetiti.

Na Zlatiboru i u neposrednoj okolini nalazi se 26 različitih objekata srpske duhovnosti, među kojima su manastiri – Uvac ( 12. veka), Banja (12. vek) kod Priboja i Mileševa (13. vek) kod Prijepolja, kao i crkve brvnare iz 18. veka u selima Donja Jablanica, Dobroselce i Kućani.

Zlatibor je veoma bogat vodenim tokovima i jedinstvenim reljefnim formacijama.Tu su zlatiborska jezera, izvor Bele vode, Stopića pećine u selu Rožanstvo i Potpećka kod istoimenog užickog sela, selo Sirogojno, poznato po svojim pletiljama i etno parku i još desetine drugih manjih izletišta.

Zlatiborki konaci su idealna polazna tačka za istraživanje Zlatibora jer je kompleks pogodan za duži boravak što gostima daje dovoljno vremena da obiđu Zlatibor i njegovu okolinu. Zlatiborski konaci poseduju parking za sve goste koji se čisti i tokom jačih padavina, a sam kompleks je pored puta prvog prioriteta za čišćenje, tako da u svakom trenutku možete da krenete u vašu zlatiborsku avanturu.